Skip to main content

Down Beat called him “One of the most studied (and copied) saxophonists on the planet” while Jazz Times identified him as “a figure of international renown.

Chris werd begeleid door het Franz von Chossy trio. De masterclass vond plaatst op zaterdag 8 maart 2008 in de Parisienzaal van het Filmuseum in Amsterdam.

Als er iemand in de jazzscene als vroegrijp zou mogen worden betiteld, is het Chris Potter wel. Deze saxofoonvirtuoos had al op de prille leeftijd van 12 jaar de Young Talent Award van de Internatial Association for Jazz Education op zak. Nog geen drie jaar later werd het wonderkind uit Colombia, South-Carolina “geadopteerd” door niemand minder dan pianocoryfee Marian Mc-Partland.

Rond diezelfde tijd trad Red Rodney, de trompettist die in de jaren vijftig met Charlie Parker door het zuiden van de VS toerde, in Potter’s geboorteplaats op. Toen Rodney de lokale held uitnodigde om een nummer mee te jammen was hij dusdanig verbijsterd door de muzikale kwaliteiten van de jonge altsaxofonist, dat hij hem een hele set liet meespelen en in 1989 prompt inlijfde bij zijn band.

Vanaf dat moment ging de carrière van Chris met stormachtige sprongen vooruit. In 1991 behaalde hij op tenor de finale in de Thelonious Monk competitie, samen met Eric Alexander en winnaar Joshua Redman. Er volgden optredens en tournees met jazzgrootheden als Jim Hall en Ray Brown en popuitstapjes met Steely Dan, waarin hij van oprichters Donald Fagen en Walter Becker opvallend veel soloruimte kreeg. Ook qua onderscheidingen bleef het niet stil, in 2006 en 2007 werd hij door de lezers van het gezaghebbende jazztijdschrift Downbeat uitgeroepen tot rijzende ster op de tenorsax.

Potter’s discografie mag gerust indrukwekkend worden genoemd. Hij heeft tot nu toe 14 albums onder zijn eigen naam uitgebracht en steelt daarnaast op talloze opnamen als sideman de show – luister maar eens naar de cd “Fellini Jazz” van de Italiaanse pianist Enrico Piernanunzi. Zijn fraaie toon, indrukwekkende solistische capaciteiten en beheersing van een breed idioom – van Bird tot aan Michael Brecker – hebben Chris een grote schare jonge aanhangers bezorgd, die hem tijdens concerten regelmatig benaderen met verzoeken voor privélessen.

Kijk voor meer informatie over Chris Potter op www.chrispottermusic.com.